Kuljettaminen on tärkeä osa jalkapalloa. Kuljettamisharjoitteet auttavat pelaajia kehittämään pallonhallintataitojaan.
Valmentaja näyttää mallin, hyviä kosketuksia ja käännös viivalla / rajalla. Eri tekniikoita, ulkosyrjällä, jalkapohjilla rullaten, jne.
Toiselle pallo, maalit kuljettamalla portin läpi, pallon pysyttävä hallussa. Ajalla vaihto kummalla pallo, n. 1-2min tehokkaat pelit että tempo säilyy. Riiston jälkeen pallo takaisin hyökkäävälle, taataan molemmille pallolliset yritykset. Kehuja kuljetuksista maaliin.
Kuljetetaan alueella, jossa porttimaaleja. Valmentaja antaa ohjeen seuraavasta käännöksestä (esim. sisäsyrjä, ulkosyrjä, cruyff, jalkapohja, jne.) ja antaa merkin esim. nostamalla tötsän tai liivin ilmaan. Merkin huomattuaan pelaajien tulee kuljettaa lähimmälle portille ja tehdä ohjeistettu käännös. Ryhmän ja tilanteen mukaan voi tehdä joko siten että porttien värillä ei ole merkitystä - tai voi ohjeistaa siihen että valmentajan merkistä tulee aina löytää oikean värinen porttimaali (esim. punainen liivi/tötsä ilmaan -> punainen portti). Valmentaja käyttää tarvittaessa ääntä merkkinä portin väristä myös, mikäli havainnointi on muutoin vielä hankalaa.
Kuten viivajuoksu, mutta pallon kanssa. Voi käyttää sovittua tai vapaata kuljetustapaa. Viiva tulee selkeästi tavoittaa ennen kääntymistä. Ensimmäisenä siis kuljetus 1. viivalle ja takaisin, sitten 2. viivalle ja takaisin, 3. ja takaisin, jne. Voittaja on se pelaaja, joka on ensimmäisenä käynyt kaikki viivat läpi ja ehtii takaisin.
Viivojen määrä pelaajien määrän mukaan. Voidaan lämmitellä ensin vapailla kuljetuksilla viivoille. Viestitavassa voi varioida: Ensimmäinen kierros esim. tietyllä kuljetustavalla (ulkosyrjä, sisäsyrjä, vain toinen jalka, jne.) ja kuljettamalla viivalle ja takaisin. Jonon/joukkueen ensimmäinen 1. viivalle ja takaisin, seuraavat 2. viivalle ja takaisin, jne. Seuraava kierros yhdistämällä syöttäminen siten että kuljetetaan viivalle sovitulla tavalla ja sitten syötetään takaisin. Voittava jono on se, jonka kaikki pelaajat ovat palanneet kierrokselta takaisin jonoon ja pallo on jonossa hallussa.
Harjoitellaan ensimmäistä kosketusta ja erityisesti pallon vastaanottamista niin, että pelaaja ohjaa sen pois merkityltä alueelta. Pelaajat asettuvat kahteen vastakkaiseen jonoon. Keltaisen joukkueen pelaaja lähtee juoksemaan merkatulle alueelle, jolloin sinisen joukkueen pelaaja syöttää pallon keskelle aluetta. Keltaisen pelaajan tehtävänä on ohjata pallo ennalta sovittuun suuntaan, esimerkiksi oikealle takaviistoon (sininen katkoviiva), ja kuljettaa se toiseen jonoon seuraavalle pelaajalle. Syötön antanut sinisen joukkueen pelaaja siirtyy nyt alueelle, vastaanottaa pallon ja ohjaa sen sovittuun suuntaan. Harjoituksessa voidaan ennalta määrittää, millä jalan osalla ensimmäinen kosketus tulee ottaa, esimerkiksi ulko- tai sisäsyrjällä.
Porttikuljetusta "Formula"-teemalla. Laukaisu maaliin liikkuvasta pallosta viimeisen portin jälkeen. Radan voi muokata mieleisekseen erilaisilla käännöksillä ja erikokoisilla porteilla.
Tekniikkarata, joka alkaa "siksak"-kuviolla. Kartioiden kohdalla ja väleillä voi tehdä erilaisia käännöksiä, harhautuksia & kuljetustyylejä.* "Siksakin" jälkeen pujottelurata kartiolla, joissa voi myös käyttää eri tyylejä.** Lopussa veto maaliin. Pujotteluradan lisäksi / tilalle voi myös laittaa puolustajan, jolloin harjoitellaan 1v1-ohittamista. *mm. Cruyff-käännös, askelharhautus, vartaloharhautus, pallo kartion edestä ja itse kierretään takaa, jalkapohjilla kuljettaminen, ulkosyrjäkäännös, sisäsyrjäkäännös, askelkäännös jne. **mm. sisäsyrjillä kaksi kertaa per puoli, ulkosyrjillä jne.
Takaa-ajoviesti kahdella joukkueella. Tarkoituksena saada toinen joukkue kiinni. Jokaisella kierroksella tulee viestiin yksi pelaaja lisää eli esimerkiksi kolmen juostun kierroksen jälkeen pitäisi juoksemassa olla kolme pelaajaa. Tätä voidaan tehdä eri variaatioilla; ilman palloa, pallo ensimmäisellä ja pallo kaikilla pelaajilla.
Pelaajat etenevät vuorotellen kohti ensimmäistä "vastustajaa" (kartioita), suorittavat harhautuksen* ja jatkavat seuraavan "vastustajan" luokse. Toisella kartiolla he tekevät harhautuksen vastakkaiselle puolelle ja viimeistelevät laukauksella. Tämän jälkeen pelaaja siirtyy seuraavaan jonoon. *esimerkiksi askelharhautus, vartaloharhautus, Cruyff-käännös, askellusharhautus jne.
Alueelle on laitettu erivärisiä tötsiä. Pelaajat kuljettavat vapaasti alueella, mutta kuitenkin niin etteivät törmää toisiinsa. Valmentaja kävelee alueen ulkopuolella erivärisien tötsien kanssa ja nostaa yhden kerrallaan ylös. Pelaajat havainnoivat minkä värisen tötsän valmentaja nosti ja kiertävät kaikki sen väriset tötsät alueelta ja jatkavat kuljettamista. Tötsiä paikkoja voi vaihdella harjoitteen aikana. Harjoitteeseen voi lisätä myös eri tyylejä kuljettaa, kuten ulkosyrjillä, jalkapohjilla jne.
Harjoitteessa yksi pelaaja on keskellä pallon kanssa ja tarkoituksena on päästä alueelta pois. Reunoilla on kolme puolustajaa, jotka eivät saa tulla alueelle, vaan estävät pelkästään sieltä poistumisen. Yksi kehitysehdotus tähän on muuttaa estetyn poistumisyrityksen jälkeen riistosta peli 3v1 höynäksi samalla alueella, jolloin puolustajat saavat tulla alueelle. Kun höynässä tulee riisto tai epäonnistunut syöttö, aloitetaan harjoite taas alusta.
Harjoitteessa on kaksi pelaajaa; yhdellä pallo ja toinen ilman palloa. Pallottoman on tarkoitus saada pallollinen kiinni koskettamalla mahdollisimman nopeasti ja pallollinen pelaaja yrittää karkuun. Voidaan kisata esimerkiksi laskemalla kuinka monta kierrosta pallollinen pääsee karkuun ennen kiinniottoa.
Yksilöpeli, jossa pelaajilla puolella on pallo. Tarkoituksena on kuljettaa niin monesta portista läpi kuin mahdollista minuutin aikana. Mikäli pelaaja menettää pallon, täytyy voittaa itselleen se uusiksi. Ei kiinteitä pareja, vaan jahdattava pelaaja voi muuttua useita kertoja minuutinkin aikana. Voittaja on se pelaaja, joka on kuljettanut minuutin jälkeen eniten porteista läpi. Samaa porttia ei kuitenkaan saa heti käyttää uusiksi.
Tavoitteena kuljettaa kartioiden läpi ilman törmäämistä toisiin pelaajiin / kartioihin.
Klassinen peli, joka toimii ilman palloa ja pallon kanssa. Yksi pelaaja aloittaa keskellä ja tarkoituksena on estää muiden pelaajien pääseminen toiselle puolelle. Palloa kuljettavilla pelaajilla täytyy olla pallo hallussa, eikä palloa voi vain potkaista toiseen päätyyn. Mikäli keskellä oleva pelaaja(t) saavat potkaistua kuljettavan pelaajan pallon pois, siirtyy pelaaja saalistamaan muiden kuljettavien pelaajien palloja. Voittaja on se, jolla on viimeisenä pallo hallussa.
Pelaajat kuljettavat rajatulla alueella vapaasti palloa. Valmentaja on määrännyt alkuun erilaisia sääntöjä ja tapoja kuljettaa palloa merkeistä. Merkkejä voi antaa huutamalla, näyttämällä käsillä merkkiä/liiviä jne. Tietystä merkistä sovitaan, että pelaajien täytyy tehdä mahdollisimman nopeasti maali alueen reunoilla oleviin maaleihin. Kehutaan ensimmäisenä merkin oikein tulkinnutta ja maalin tehnyttä. Harjoituksen aluksi voi antaa pari sääntöä merkkeihin ja lisätä pikkuhiljaa niitä harjoitteen aikana. Esimerkkejä saannöistä ja tavoista kuljettaa: -molemmilla jaloilla, vain toisella jalalla, vierittämällä -täysillä -merkistä pallon pysäytys jalanpohjalla -merkistä täytyy istua pallon päälle, koskea otsalla, polvella.. -merkistä täytyy tehdä harhautus -merkistä täytyy jättää pallo paikoilleen, noutaa jonkun toisen pallo ja jatkaa kuljettamista
Tehdään yksi jono molempiin alueen päätyihin. Siniset juoksevat oransseja kartioita kiertäen ja mustat vastaavasti kiertävät keltaisia kartioita. Harjoitteen voi tehdä pallon kanssa kuljettaen tai ilman palloa. Harjoitteeseen voi soveltaa erilaisia kuljetustyylejä ja käännöksiä, kuten jalkapohjalla vierittämistä, pallo jalkojen välissä tai Cruyff-käännöksiä. Tavoitteena on pitää vauhti päällä ja välttää törmäämistä muihin pelaajiin.
Sovitaan aloittava kiinniottaja. Hipassa ei mennä neliön sisään, vaan kuljetetaan alueen ulkopuolella. Kiinniotettava joutuu havainnoimaan kiinniottajan liikkeitä eli tekemään pysähdyksiä ja käännöksiä. Voidaan aloittaa ilman palloa.
Keskelle tehdään alue, jossa pelaajat kuljettavat vapaasti palloa törmäämättä muihin pelaajiin. Alueen ulkopuolelle on tehty erivärisiä alueita. Valmentajan huutaessa värin pelaajien täytyy kuljettaa vauhdilla pallo kyseiselle alueelle ja jatkaa kuljettamista siellä. Voidaan myös muuttaa harjoitetta niin, että valmentaja näyttää erivärisillä liiveillä / tötsillä minne pelaajien pitää kuljettaa pallo.
Tavoite: Edetä päädystä toiseen päätyyn ilman, että puolustajat riistävät palloa. Mikäli puolustaja riistää pallon, hän yrittää tehdä maalin alueen sivussa olevaan maaliin. Kenttä on jaettu kolmeen alueeseen: kaksi päätyaluetta ja yksi keskialue, joka on jaettu kolmeen osaan. Keskialueella on kolme puolustajaa, yksi kussakin keskialueen osassa. Peli alkaa siten, että kaksi hyökkäävää pelaajaa (siniset) lähtee liikkeelle omalta päädystään ja yrittävät edetä toiseen päätyyn. Hyökkäävät pelaajat voivat edetä joko syöttämällä tai kuljettamalla palloa. Puolustajat eivät saa poistua alueeltaan. Mikäli puolustaja riistää pallon, hän pyrkii tekemään maalin alueen reunalla olevaan maaliin. Peli jatkuu, kunnes joko molemmat hyökkääjät pääsevät toiseen päätyyn tai puolustajat tekevät maalin.
Klassinen leikki, mutta tällä kertaa pallon kanssa. Jonon ensimmäinen päättää suunnan ja kuljetustyylin, kuten ulkosyrjillä, jalkapohjilla, takaperin jne. Vaihdetaan johtajaa tasaisin väliajoin.
Harjoitteessa on tarkoituksena kuljettamalla kiertää alueella oleva kartio, poimia se mukaansa ja syöttää pallo parille, joka lähtee noutamaan seuraavaa kartiota. Pallon saa kartion nostettua syöttää parille.
Takaa-ajoviesti kahdella joukkueella. Tarkoituksena saada toinen joukkue kiinni. Pelaajat juoksevat pallon kanssa kokonaisen kierroksen ja jättävät pallon seuraavalle jonossa. Tämän jälkeen kierroksen juossut pelaaja siirtyy jonon viimeiseksi odottamaan omaa seuraavaa vuoroaan. Harjoitetta voidaan toteuttaa myös ilman palloa.
Hippaa pallon kanssa. Alue on rajattu kartiolla ja pelaajat saavat liikkua kartioiden ulkopuolella tai mennä kartioiden keskelle porteista (keltaiset kartiot). Sovitaan kumpi aloittaa hippana ja tavoitteena välttää hippaa mahdollisimman pitkään. Vaihdetaan kiinnioton tai minuutin yrittämisen jälkeen rooleja.
1. Punainen pelaaja laittaa kartioiden välisestä portista syötön siniselle pelaajalle ja lähtee prässäämään tätä. 2. Sininen pelaaja ottaa ensimmäisen kosketuksen toista pikkumaalia kohti ja pyrkii tekemään maalin. Punainen pelaaja yrittää estää maalinteon. Pikkumaalien sijasta voi käyttää myös tötsistä tehtyä porttia, jonka lävitse täytyy kuljettaa.
Jaetaan pelaajat kahteen jonoon, jotka laitetaan vastakkain alueen keskelle. Alueen reunoilla portit kartioista. Jonojen välissä este (kartiot, syöttöseinää yms.) ja pallo asetetaan keskelle estettä. Sinisen pelaajan tavoitteena on kuljettaa pallo toisesta portista lävitse. Sininen pelaaja ei saa koskea palloon, mutta saa hämätä esim. vartaloharhautuksella vastustajaansa. Keltainen pelaaja yrittää riistää pallon ja kuljettaa vastakkaiseen porttiin. Suorituksen jälkeen vaihdetaan jonoja.